Förbannade förkylning eller älskade förkylning.

Ja inte vet jag om jag ska svära ve och fasa över denna envisa förkylning eller vända på det och vara lite älskvärd över att dras med denna jobbiga förkylning, den kanske har nåt gott med sig, eller inte....och varför har jag fått den? och av vem? för jag måste ju skylla på någon, men jobbigt är det i varje fall.  Och inte kan jag yoga som jag vill heller. Nej nu har jag gnällt så det räcker. Igår kväll när jag hade kurs för alla mina elever så fick jag världens hostattack, ni vet så där riktigt jäklig så man nästan inte får luft och det känns som man ska kräkas...inte kul just i det läget med tolv kvinnor som förväntar sig ett lugnt stillsamt yogapass och inte en lärare som måste resa sig och gå därifrån i fem minuter. Men vad gör man, jo dricker vatten och försöker andas djupt och lugnt och går sedan tillbaka och fortsätter. 

Idag tisdag har metrologerna lovat SOL och relativt varmt för årstiden. Så idag ska jag försöka vara ute så mycket som möjligt och verkligen fylla på med vitaminer från en förhoppningsvis strålande sol och varma vindar. 

Morgonyoga och förkylning.

Attans också...jag har gått och dragit på mig en förkylning med snuva, nästäppa och nysningar. Det värsta med den här sortens förkylning är att man får så svårt att sova. Det svider vansinnigt i näsan, ögonen rinner och det trycker över bihålorna och huvudet värker. Så idag ska jag bara ta hand om mig. Vila, dricka te och ligga i soffan och titta på lite inspelade program.

En annan sak som blir svår att göra när man är täppt, snuvig och har den där brännande känslan i näsan vid andning, är att göra min yoga. Det blir så mycket jobbigare med andningen. Jag får göra en skön meditation istället. 

Sen har jag ju en massa andra yogiska knep att ta till som tex. Sitali pranayama, en andningsmeditation för utrensning. Den är kylande, alltså väldigt bra som en febernedsättande åtgärd. Jag tycker att jag alltid tillfrisknar snabbar när jag jobbar med denna andningsmeditation. Vill du prova? 

Gör så här! 
Rulla ihop tungan på längden och stick ut den genom munnen så att tungspetsen sticker ut precis utanför läpparna. Andas in ett långt djupt andetag genom den rullade tungan, stäng munnen och andas ut genom näsan. Andas in igen och fortsätt i tre minuter. Lycka till! 
Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra.

Ja så skriver läkaren Nisse Simonsson i sin bok som just heter "varför mår vi så dåligt när vi har det så bra"

Vi som tillhör den generationen som har precis allt vi kan önska oss och tänka oss, men ändå mår många så dåligt. Vi ägnar en stor tid till att må bra och se bra ut och åt vårt självförverkligande. 

Många går omkring med smärta och värk, återkommande förkylningar som inte bara håller i sig tre-fyra dagar utan veckor, återkommande mag och tarmproblem, allergier som blir allt vanligare, kroniska luftrörsbesvär, sömnproblem mm. Vad är problemet för människan som har det så bra med mängder av träningsinrättningar, moderna hälsokostbutiker i varje hörn och modern sjukvård. 

Personligen så tror jag att STRESS är orsaken många gånger.
Jag som yogalärare möter ofta kvinnor på mina yogakurser och det är kvinnor i medelåldern. Kvinnan som ska göra bra ifrån sig på jobbet, ha det perfekta lilla hemmet, en massa åtagande både här och där och rädsla för att säga nej. Stress är inte att ha bråttom eller att ha mycket att göra, det är snarare brist på kontroll. Vi kvinnor har många gånger svårt att sätta gränser, vi ska hinna så mycket och vill vara alla till lags. Vi ska ha det perfekt hemma, ordna goda middagar för vänner, vi ska träna, vara smala, helst inte ha rynkor, renovera köket, baka surdegsbröd, umgås med barnen och vår käraste, läsa de senaste böckerna, resa på weekendresor, ha färska blommor i fönstren, alltid vara glad....ja listan kan göras lång. Men det värsta av allt, vi för troligtvis över det här på våra barn som fostras in i prestation för det " perfekta livet" hua...hemska tanke.

Själv så tränar jag mig på att bara vara denna höst, att lyssna till mig själv och mina egna behov. Så just nu är jag sparsam med att ringa nära och kära, vänner och bekanta. Inga middagsbjudningar eller festligheter. Just denna höst har jag bestämt mig för att jag verkligen behöver få behålla all den härliga energi som jag har. Men jag har även bestämt mig för att jag inte alltid kan och ska ge så mycket av mig själv och min energi till alla andra hela tiden. Just denna höst får stå för reflektion och eftertanke. Det kommer att bli en mycket tyst höst och vinter, men välbehövlig...